Външна топлоизолация

Качествена външна топлоизолация

Процесът на топлопреминаване зависи от няколко неща, но единственото от всички тях, което можем да променим е топлопроводимоста на стената. С поставянето на изолация променяме точно това.

Фасадните стени са един от основните източници на енергийни загуби. Точно тук температурните разлики са най-големи. Другото характерно при тези стени е, че точно в тях се намира точката на замръзване на водата което ги прави и най-податливи на влиянието на околната среда. Ето затова, чрез подбор на правилни технически способи и качествени материали се налага изнасянето на точката на замръзване извън стената. При този тип изолация температурата се акумулира в стените и тя изпълнява ролята на буфер при по-големи амплитуди на промяна в дневните температури.
Поставянето се прави чрез скеле или по алпийски способ. Метеорологичните условия също трябва да са подходящи за да се гарантира траен резултат.

Вътрешната топлоизолация в случаите когато говорим за фасадна стена, може да намали енергийните загуби, но няма да запази самата стена от влиянието на околната среда.

EPS (Експандиран полистирол) – това е добре познатият стар „стиропор”, с бял цвят, с топчесто-зърнеста структура. Именно тя позволява „дишането” на стената и съответно предотвратява поява на конденз и мухъл, което го прави подходящ за реновиране на сгради, които имат такива проблеми.

Съществува и графитен EPS. Разликата от обикновения се дължи на по-голяма плътност и допълнителни графитни зрънца, вградени в материала. Като цяло EPS изолациите са сравнително меки при натиск. Най-разпространената му употреба е като външна фасадна топлоизолация. Използва се и при вентилируеми окачени фасади.Експандираният полистирол има клас В1 на горимост, т.е. гори трудно, но за сметка на това при горене изпуска токсични газове. Затова не се използва за вътрешна изолация. Експандираният полистирол е изкуствен органичен материал. Лесен за транспортиране, не се разлага и може да се реже, без да се изискват по-специални умения или машини. Това е евтин изолационен материал и съответно е широко употребяван.Недостатъците му са топенето при по-висока температура, не защитава от инфрачервени лъчи (този недостатък не е налице при графитния EPS). Не трябва да се поставя на местата, на които има връзка стена-покрив, както и между гредите на покрива, защото не е еластичен.

XPS (Екструдиран пенополистирол) – известен и като “фибран” или “стиродур”, което всъщност са само търговски марки. Има капилярна микроструктура, не абсорбира вода, издържа на високи нива влага, трудно горим. Притежава високо и трайно термоизолационно свойство, висока якост на натиск и стабилност на размери. Лек материал, който се обработва лесно. Намира приложение особено на места, подложени на високо натоварване и влажност (основи, под, плоски използваеми покриви, цокъл, мокри помещения и др.). Недостатъците му са същите като при EPS.
Каменна вата – произвежда се от базалт, варовик, доломит и боксит и представлява екологично чист материал. Предлага се под форма на меки и твърди плочи, рула и въжета. Плочите от каменна вата имат добра влаго, водо, топло, пожаро и звукоизолация. Твърдите плочи се ползват за плоски покриви, а другите видове плочи за фасадна и вътрешна изолация. Рулонната каменна вата  е подходяща за скатни покриви, вътрешни преградни стени и окачени тавани.

Стъклена вата – изработва се от пясък и рециклирано стъкло. Предлага се под формата на панели, рула и въжета. Предлага се дори и като материал за впръскване, като при този метод покрива изключително добре неравни повърхности и кухини.